کاوش موضوع موز
صفحه اصلی
موز
موز (به انگلیسی: Banana) یک میوه کشیده و قابل خوردن پرانرژی است که از لحاظ گیاهشناسی یک نوع سَته به حساب میآید و توسط انواع مختلفی از در تیره موزا تولید میشود. این میوه خوشمزه از نظر اندازه، رنگ و استحکام متغیر است، اما معمولاً کشیده و خمیده است، گوشت نرم آن غنی از نشاسته است که با پوسته پوشانده شده و ممکن است هنگام رسیدن آن سبز، زرد، قرمز، بنفش یا قهوه ای باشد.
تقریبا همه موزهای مدرن بدون دانهٔ خوراکی از دو گونهٔ وحشی - Musa acuminata و Musa balbisiana - ساخته میشوند. نام علمی اکثر موزهای کشتشده بسته به ساختار ژنومی آنها موزا اکومینتا و موزا بالبیسیانا و Musa × paradisiaca برای موزهای ترکیبی Musa acuminata × M. balbisiana است. از نام علمی قدیمی این ترکیب، Musa sapientum، دیگر استفاده نمیشود.
گونههای موز، بومی مناطق گرمسیری هندومالایا و استرالیا هستند و احتمالاً اولین بار در پاپوآ گینه نو اهلی شدهاند. موز در ۱۳۵ کشور جهان کشت میشود. بزرگترین تولیدکنندگان موز در جهان در سال ۲۰۲۲ هند و چین بودند که مجموعاً ۳۴٪ از کل تولید را به خود اختصاص دادند.
در بسیاری از نقاط جهان تفاوتی بین «موز» و «پلانتین» قائل نمیشوند. در قاره آمریکا و اروپا، موزهای نرم و شیرین که به عنوان دسر سرو میشوند، و عمدتاً از گونه کاوندیش هستند Banana یا «موز» خوانده میشوند. و جهت تمایز، موزهای سفتتر و نشاستهای تر، «پلانتین» نامیده میشوند. در سایر نقاط، برای مثال در بسیاری از ملت های آسیای شرقی، گونههای مختلفی از موز پرورش داده میشود.... بیشتر در ویکی پدیا